dissabte, 2 de gener de 2016

Josep M Paños un Cimero ha fet un tercer cuatre mil als alps, el Dom de Nieges dels Ecrins (4015)

Crónica d'un Cimero, Josep M Paños, ha fet un tercer cuatre mil als alps, el Dom de Nieges dels Ecrins (4015):


"El juliol de 2015 vaig anar  fer el meu tercer quatre mil als Alps. L'any 2014 vaig estrenar-me amb els dos més asequibles i que recomano fer per qui es vulgui iniciar: El Breithorn (4294) i el Allalinhorn (4025), ambdos a Suïsa. Son molt asequibles doncs el metro alpin et deixan molt amunt. El Bretihorn només te 300 metres de desnivell desde l'estació, no té dificultat técnica i va molt bé per aclimatar i iniciar-se en el mon alpí. L'Allalinhorn té 600 metres desnivell des de l'estació del metro alpin i ja dona més sensació de cim alpí. Cura de que fagi bon temps, doncs amb boira es força perdedor. El quart dia tocava fer el Weismeiss, peró el mal temps va fer que abandonessim l'intent.

El Dom de Niege des Ecrins (4015 m) en ple Ecrins es el 4.000 més proper que tenim a Catalunya (6-8 hores en cotxe). Només el supera l'altre quatre mil d'aquesta serralada, la Barra dels Ecrins. De fet la bretxa Lory els separa, i tot i que semblan propers els separa tot un mon. De fet vaig descartar la Barra que presenta pasos aeris molt perillosos i es més llarg de fer.

Pujar el Dom requereix una bona condició física (no hi han remuntadors ni res semblant com a Suïsa), tenir una mínimes nocions de progresar en glaciar, i saber desenvolupar-se amb crampons i piolet. Técnicament no té cap dificultat tret de saber vigilar les escletxes dels glaciars i tenir en compte els seracs per no entretenir-se gaire.

 Pel demés el paissatge es fabulós. Se surt de l'aparcament de Pré de Madame Carle, on está el Refuge Cézane a Aliefroide. El primer dia es remunta tot el Glaciar Blanche fins el refugi dels Ecrins on dormim. Veureu el Dom a tocar, peró no us enganyeu, perque falta moltíssim per asolir el cim (900 metres desnivell des de el refugi). El segon dia vem començar a caminar a les 3 i jo feia el cim a les 9. Compte perque els ultims metres de desnivell son una autentica pared de gel (coses del canvi climàtic que ha fos la neu) que estaba equipada amb cordes i jo les vaig pasar de tots colors per salvar-la i arrivar al cim (no m'agrada l'escalada en gel)

Us recomano que si no teniu presa feu una segona nit al refugi, doncs la tornada s'us farà eterna, set hores vem trigar, acabant tant mort i baldat que no pensó fer-lo mai més. El més forts podeu intentar, si teniu temps i ganes, de fer la Barra i el Dom.

No aneu al cim massa tard, ja que hi han ponts de neu que es poden fondre i una zona de seracs no molt agradable. De fet, setmanes despés de anir-hi van morir set alpinistes al Dom per un allau, pujaven a les dotze del migdia, massa tard per fer el cim."